Zdravo, drugari!

Uskačemo ponovo zajedno u svet umetnosti–tamo gde platno može da govori. Tamo gde pronalazimo priče koje se kriju iza mešavina boja i pokreta četkice.

Danas govorimo o američkom slikaru Džeksonu Poloku (1912-1956), koji je bio apstraktni ekspresionista čiji je opus imao ogroman uticaj na modernu umetnost 20.veka. On je verovato da umetnost proizilazi iz nesvesnog, a sebe video kao suštinski predmet svog slikarstva.

U toku svoje umetničke karijere prestao je da imenuje svoja dela, dajući im brojeve, jer nije želeo da ljudi traže temu ili značenje u njegovoj umetnosti. Umesto toga, želeo je da se njegova dela cene i tumače onakva kakva jesu.

Neka od njegovih najpoznatijih dela uključuju: Full Fathom Five (1947), Lucifer (1947), Summertime (1948), Number Ten, 1949 (1949), One, Autumn Rhythm, and Lavender Mist, Number Thirty-two, 1950 (1950).

Iako je danas Polok priznat kao potencijalno najznačajniji slikar svoje generacije, tokom njegovog života kritike su oscilovale između pozitivnih i negativnih.

Ako želite da naučite nešto više o ovom legendarnom apstraktnom umetniku, pogledajte film “Polok” iz 2000.godine.

Do sledećeg remek-dela!
Gringo

Spread the love